Comuna Independenta
......................................................................................................................
DATE GENERALE

Comuna Independenta, judetul Constanta este asezata in partea de S.V a judetului Constanta intr-o zona de clima temperat - continentala.

Comuna are in componenta satele: Movila Verde, Olteni, Tufani si Fintina Mare.

Daca in anul 1916 existau 1817 suflete, iar in 1922 dupa primul razboi mai existau 1457 de suflete, azi comuna formata din 5 localitati numara peste 3100 de locuitori.
Daca in 1916 populatia musulmana reprezenta 60% din totalul populatiei, astazi ea mai reprezinta cca.25%.

Comuna se afla la cca.60 Km de Constanta, Mangalia si Medgidia si la 10 Km de granita cu Bulgaria.ECONOMIE SI AFACERI

Economia se bazeaza pe activitati agricole, suprafata comunei este de cca.18.000 Ha din care 2000 Ha intravilan si cca.1500 Ha islazuri, pasuni, paduri tinere.
Terenul in proportie de 80% se lucreaza in 22 de asociatii de tip PF si AF si societati comerciale care au cumparat peste 3000 Ha.
Culturile de baza sunt cele de grau, orzoaica, rapita, floarea soarelui, porumb. Floarea soarelui ocupa peste 50% din suprafata datorita pretului bun de achizitie si a desfacerii facile.

Exista o unitate de crestere a porcilor cu un efectiv de cca. 2000 capete si cu dotare de ultima generatie. Aici se produce atat porcul pentru carne 90-110 Kg cat si cel mai valoros material genetic. Lucreaza circa 130 persoane.
Pe raza comunei isi desfasoara activitatea o unitate de prelucrare a laptelui cu o capacitate de peste 15000 litri/zi dotata la standarde europene, unde lucreaza 15 persoane.

Mai exista o moara, model italian, care produce faina de cea mai buna calitate, pana la 30 tone/zi, daca exista materie prima.
Comuna dispune de relee de telefonie mobila orange, cosmote si conex, mai dispune de o statie peco - Rompetrol.ISTORICUL  COMUNEI

Ca majoritatea localitatilor existente in Dobrogea, Independenta a fost initial a asezare tatareasca, nascuta din colonizarea pe care au facut-o turcii cu populatia tatara din Anatolia.
Evenimentul care a marcat masiva si statornica asezare a tatarilor il reprezinta razboiul Crimeei incheiat prin pacea de la Paris.
De la primele colonizari de tatari au luat fiinta satele: Independenta, Movila Verde, Olteni, Tufani, Fintina Mare.

Primele denumiri ale acestor localitati pastrate si dupa 1877 cand Dobrogea s-a reintegrat teritoriului Romaniei au fost tataresti
1.        Independenta - Bairamdede
2.        Movila Verde - Cazal Murat
3.        Olteni - Demircea
4.        Tufani - Cara Aci
5.        Fintina Mare - Baspunar

Un interes deosebit o prezinta localitatea Fintina Mare fiind 100% populata cu etnici turci.
Cel mai bogat locuitor al localitatii Independenta a fost Butu Aurel, care a venit cu 2000 capete ovine din Transilvania din care o parte le-a vandut tatarilor in schimbul a 800 Ha de pamant devenind boierul localitatii.
Localitatea Independenta impreuna cu satul Cealmagea este atestata in 1854 ca fiind una din localitatile puternice ale Dobrogei.


Ultima actualizare la 04.05.2016